Your Company Logo Here

www.kiekmaar.be
Meer info ?
Mail: Eric

Schrijfsels die misschien bij blijven?


CHIROMEISJES LENDELEDE OP KAMP

chiromeisjes op kamp21 juli nationale feestdag.

'De Lijn' had er duidelijk moeite mee, want de bus was niet op de afspraak verschenen om de ganse groep chiromeisjes naar het station van Kortrijk te voeren.

Dank zij een bereidwillige buschauffeur die die dag zijn vaste traject door Lendelede reed en die contact opnam met de firma via zijn intercom, verscheen na een kwartier toch nog,zij het te laat om de geplande trein nog te halen, een bus die de ongeduldige kinderen naar het station vervoerde waar ze de trein richting Langdorp namen.

22-07-2005


STORM OP HET SCHOOLFEEST

0118-Schoolfeest 2005Op het schoolfeest liep het optreden van de leerlingen zowaar door een harde winstoot uit de hand.

Meester Bart verloor er haast zijn "Special effects" en moest zeer snel in actie komen om de vliegende ballon terug op het juiste spoor te zetten.

Met een extra sportieve kangoeroesprong kreeg hij de losgeslagen ballon toch op het laatste moment te pakken.

De confetti is er na een harde kopstoot toch uitgevlogen.

17-06-2005


OP DE DRAAIMOLEN

Kermis voor de kleutersMaandagmorgen 23 mei mochte alle kleuters van GVBS Lendelede als toetje op de ommegang samen met de kleuterleidsters naar de draaimolen.

Ook mijn kleindochter Marie was er bij. Samen met haar schoolvriendjes genoot ze van een extra kermisdag. 

Het was een kermisvreugde zonder weerga met glunderende gezichten en bonte feestvreugde.

23-05-2005 


GEZONDE VOEDING

keuken rusthuisHet rusthuis in Lendelede wordt vernieuwd.

De oude instelling verdwijnt, dus was het tijd om de ingewanden van het voormalige "oude mannenhuis" nog eens voor het nageslacht op de gevoelige plaat vast te leggen.

Ik nam er ook een foto in de gang. De foto vertelt ons veel, let eens op de details. De kar met verse groenten en fruit staat gereed te verwerken in de keuken. U kan de soep reeds ruiken op het plaatje.

 Zeker is dat de bewoners verse en gezonde voeding krijgen, dat bewijst die stapel groenten en fruit aan de ingang van de keuken.

04-08-2005


WILLEM VERMANDERE

willem vermandereWillem Vermander 65 jaar.

Schrijft al jaren eigen tekst en muziek, goed voor meer dan een dozijn CD's, brengt liedjes, muziekskes en vertellementen van De Panne tot Maaseik, van Frans Vlaanderen tot Friesland zong zelfs voor de oude belgen in Detroit, Rome, Lubumbashi en Kinshasa. Schreef collumns voor Knack, later verwerkt tot boek : 'Thuis en nog veel verder". Kapt al jaren grote stenen beelden om buiten te zetten met hun voeten in de klei en hun hoofd onder de lage wolken van Steenkerke. Maar ook het voorvaderlijke hout laat mij niet los en de voorbije tijden is daar ook het ijzer, een beetje de duivelskunst van het vuur. Schildert, tekent, snijdt en drukt lino's en houtsneden. Exposeert af en toe, als 't past (en als ze 't schone vragen)...

Ondertussen wordt een mens mee jong(?). In mijn archieven, uit de zeventiger jaren, vond ik deze foto van de jarige zanger genomen op de artiestenfoor in Kuurne. Proficiat Willem en dank voor de vele jaren luisterplezier.

04-08-2005


20/05/2005

trouw marioSpeciale dag vandaag, speciale datum, tweemaal 2005.

Ook voor dit koppeltje dat vandaag officieel zijn jawoord gaf in Izegem. Een colega van mij waagde de sprong in het huwelijksbootje. Het ga jullie goed. Moge je lang leven en vele kindertjes groot brengen.

Ik was erbij en ik keek ernaar.

 

 


RONDE VAN VLAANDEREN

de ronde in lendeledeZondag 2 april, net geen aprilgrap, doorkruiste de ronde onze gemeente. Het moment om een unieke foto te nemen.

Veel volk op de been, datwel. Maar na amper één minuut was de doortocht voorbij en konden wij de TV aanzetten om het vervolg te zien. Maar die foto had ik dus, alleen jammer dat Tom Boonen er niet opkleefde.

09-04-2005

 


OM NOOIT TE VERGETEN!

DSCN3751Benefiet coiffeur Marcel meer mobiel

Een zonovergoten speelkoer van de basisschool, bevolkt met honderden enthousiaste mensen die hun symphatie met Marcel en Greta wilden betuigen.

Met een feilloze en perfecte organisatie hebben de initiatiefnemers heel wat solidariteit losgeweekt. 999 volwassenen kwamen naar de maaltijd, die ene laatste konden we niet vinden, en 119 kinderen. Zoiets is in Lendelede nog nooit gezien.

Met de wandeling waaraan 288 volwassenen en 34 kinderen: totaal 322 wandelaars aan deelnamen, de maaltijd, tombola, kinderanimatie, springkasteel, het schilderen van de kindergezichtjes en de aanwezigheid van Nesten de gekende karikaturist uit Kuurne, een zonnig terras met een heerlijk drankje, hadden zij de mensen heel wat te bieden.

De gezichten van alle medewerkers straalden zo van geluk en vreugde om de grote respons vanwege de grote opkomst dat zelfs Nesten er niet in slaagde om ergens een onvriendelijk of zuur kijkend gezicht te vinden om te vereeuwigen.

21-09-2005


WIE IS CLOWN?

clownZijn wij zo stuur en stijf dat wij een clown moeten inhuren om ons een beetje te vermaken?

Wij zijn toch allemaal een beetje clown. Zie maar hoe mensen zich soms gedragen en kleden bij plechtigheden.

Onder het mom van 't Is mode paraderen en lopen de dames,(soms ook de heren),als pauwen te pronken.Al dan niet hun rijkdom  etalerend.

Het clowneske is dat iedereen het doet en dat niemand uit de band durft te springen om zich eens gewoon te gedragen. Geef mij dan maar een clown die durft zijn nek uit te steken om zich eens zot te gedragen.

En 't gekke is :iedereen vindt dit doodgewoon. 24-11-2005


GROOTOUDERFEEST

grootoudersfeestGrootouderfeest...,of was het kinderfeest?

Al bij al een leuke bedoening het grootouderfeest van het 1ste kleuter.

De grootjes(?) kozen de beste plaatsen om de jongste telgen uit hun nageslacht vanuit de beste hoek te observeren. Op het moment van optreden van hun idolen waren er evenveel stoelen leeg als bezet.

 De filmcamera's en digitale en andere fototoestellen konden immers niet vanop hun lang op voorhand gereserveerde plaatsen worden bediend. De beste shots werden genomen vanvoor heel dicht bij het podium.

Er stond altijd wel iemand vlak voor hun neus plotseling recht zodat juist die interessante foto van hun jonkske, op dat unieke ogenblik gemist werd. De oplossing lag dus vooraan.

Nooit gedacht dat ik daar ook nog zou aan meedoen. Maar ja, een mens is dat nu eenmaal aan zijn schattige nageslacht verplicht.
't Is immers voor later...voor het familiealbum, waar toch nooit iemand meer in kijkt, tenzij wanneer opa of oma er niet meer zijn.

 Dan is dat ene fotootje dus toch de moeite waard. 25-11-2005


WEL OUDER, NIET ARMER

okra lendeledeDe Ronde van Vlaanderen 2006. 

Hét ideaal moment om aan de mensen te tonen dat ook andere zaken, zoals respect voor de financiële zorg van gepensioneerden, die hun inkomen door allerhande al dan niet gerechtvaardigde maatregelen van onze paarse regering, in vlug tempo zien dalen, de media mogen halen. 

Ook in ons dorp zijn er wakkere rakkers die durven opkomen voor een beetje meer welvaartsvastheid en een inhaalbeweging voor de laagste pensioenen.

Het kan velen misschien hun koude kleren niet raken, maar je moet het maar eens doen, als alle aandacht naar de fel gekleurde trui van Tom Boonen gaat, de baan opgaan en handtekeningen verzamelen om te protesteren tegen de verarming van de ouderen.

Proficiat mensen van mijn dorp, en 't is te hopen dat iedereen het pensioen van onze ministers krijgt. Ofwel moeten die mannen(of dames) het maar eens proberen te rooien met een eenvoudig werknemerspensioentje.

Eens kijken of ze dan ook de moed hebben om met de Ronde te protesteren?

07-04-2006


NOG GEEN LENTE

meestermolenaarHallo, hallo, de lente heeft nog geen wind in de zeilen.

Mijn huisarts kan mij misschien tegenspreken, voor hem waait het nooit genoeg, maar voor mij blijft het toch een beetje te koud voor de tijd van het jaar.

Misschien had ik toch molenaar moeten worden. Die mensen zijn gehard door het gure weer en kunnen tegen een stootje. Dat is onze dokter ook aan te zien. Allé ik heb hem behalve een snotvalling nog nooit ziek geweten. Zou het dan toch waar zijn dat zij eerst hun medicamenten zelf eens uitproberen? Of zou die hobby van molenaar er voor iets tussen zitten? 't Is immers geen gewone maar een Meestermolenaar. Die kan dus wat meer aan. Wil je hem eens aan het werk zien, ga dan maar eens langs in het weekend te Langemark op de Sint Juliaansmolen, ik ben er van overtuigd dat je welkom bent en er heel wat deskundige uitleg kan krijgen over het molenaarsberoep.Maar voor mij waait het nog steeds te hard en blijft het koud, hopen maar dat het beter wordt.

Tot in warmere dagen. 07-04-2006


LEVENSKANT

Bertha DepaepeAls wij nu eens klosjes waren?  
Kantwerkklossen aldooreen.  
Vriendschap namen wij als garen,  
't werd een kantwerk als geen één.  

Rusteloos wriemelen op het kussen,
werken aan het groot patroon ...
Met ons kruisen als spelden ertussen.
Och, 't ware toch al te schoon.  

Mocht ons garen nimmer kort zijn.
Het kussen nimmer vrij.   
Laat ons, met de spelden, klossen zonder pijn.
Zo, Ja zo, maken wij ons Here blij.  

Klik‑klakklikkend door elkaar,
't garen vliegt,'t een al over 't andere.
Zo, komt 't levenskantwerk klaar.
En garenloze klosjes ruimen plaats voor andere  

't Klinkt simpel, rijmelaarwoorden.
En toch... denk eens na!  
't Komt uit dieper zielsakkoorden.  
Daarom, is 't dat jij en ik besta.

08-04-2006


DE SINT OP SCHOOL

de sint op schoolEindelijk was de grote dag aangebroken waarnaar alle kleuters uitgekeken hadden. Spanning alom!!

“Wanneer komt Sinterklaas nu, juffrouw?" “Waarom moeten we onze jas aandoen? Duurt het nog lang...?"

Toen iedereen op zijn stoeltje zat doken er plots vier poetsvrouwen op. Ze waren gewapend met borstels, dweilen , stofvodden en een ragebol. Verwoed begonnen ze de zaal te poetsen, zelfs de kinderen konden niet ontsnappen aan hun poetswoede. Iedereen moest helpen om de zaal stofvrij te krijgen, want Sinterklaas had dit jaar last van een allergie.

Wanneer de swingende poetsvrouwen klaar waren met hun werk, kwam Sinterklaas de zaal binnen. Plots begon het gemompel…
“ Waar is Zwarte Piet?”  “ Piet is niet meegekomen!!”

De poetsvrouwen zochten overal maar helaas, hij was nergens te vinden!! Sinterklaas ging toen buiten zoeken, met een hele stoet kinderen erachteraan, megafoon in de hand. Iedereen riep heel hard om Zwarte Piet. En … ja hoor, na een tijdje zoeken zagen we hem daar door het dakvenster. De deugniet was naar boven geklommen en was de sleutel kwijt geraakt. Nu kon hij niet meer naar beneden.  Paniek alom!!!

Ondertussen waren al enkele (nochtans mondige) kleuters onder mijn jas gekropen. Bang dat Zwarte Piet naar beneden zou springen. Van hoogtevrees had hij immers helemaal geen last. Gelukkig was de redding nabij, na vruchteloos de sleutel zoeken had een pientere poetsvrouw de brandweer gebeld.

De grote brandweerwagen kwam de speelplaats opgereden, de ladder werd uitgeschoven en Zwarte Piet werd uit zijn benarde positie gered. Hij klom in de kooi bij de dappere brandweerman en kwam zo naar beneden. Iedereen was opgetogen. Oef!!!

Na dit grote avontuur ging iedereen terug naar binnen en zongen we heel luid de liedjes voor Sint en Piet. Er wachtte ons nog een grote verrassing, de zakken zaten barstensvol speelgoed en snoep. De beide voorzitters van het oudercomité hebben ons helpen dragen ( dank je wel…). Toen namen we afscheid van Sinterklaas en Zwarte Piet en gingen naar onze klas. Blij, moe en met onze handjes vol werkjes en snoep gingen we huiswaarts. Dank je wel Sinterklaas,en hou Zwarte Piet wat beter in de gaten…. Tot volgend jaar.

07-12-2005


SINTERKLAAS BRENGT 'ECHT' SPEELGOED!

tine en marieDe lieve Sint brengt de brave kinderen allerhande speelgoed. 

De reclame blaast het ons dagelijks in het oor en brand de superbeelden in ons netvlies, dat je zeker dat en dit spul moet bezitten of dat uw kroost anders hopeloos triestig achterblijft bij de kinderen van de buren.

Veel van dat commerciële goedje is echt zo ingewikkeld en ongenietbaar dat men het nog amper 'speelgoed' kan noemen.

Bij ons bracht de lieve Sint een lekker ouderwets poppenbedje. Heel stevig gemaakt in het atelier van een goede vriend van Sinterklaas. Wel zo stevig dat niet alleen de poppen er hun zalig dutje in kunnen doen, maar dat de poppenmoedertjes er eveneens plaats in kunnen nemen. Dat is pas "echt" speelgoed waarmee je levensecht kunt spelen zonder de rompslomp van platte batterijen en gebroken schermen.

17-12-2005


LENTE

MagnoliaZomerse temperaturen in de lentetijd met een stralende hemel, dat is iets dat het bloed omstuimig en sneller door je aderen laat stromen.

Natuurlijk heb ik dankbaar van de gelegenheid gebruik gemaakt om het fototoestel boven te halen en heb er het winterstof vanaf gewreven.

Na de koude wintermaanden is dit een hele verademing. De bloesems in de hof van Huize Dassonville zijn dit keer mijn onderwerp.

Bloeiende kerselaar, magnolia en appelbloesem zijn er nu nog overvloedig aanwezig. Hun kleurensymfonie is echter van korte duur. Daarom moet men ieder jaar van de prachtige weersomstandigheden gebruik maken om alles op de gevoelige ccd (lees plaat) vast te leggen. Terug thuis wordt het resultaat direct op de pc bekeken en de volgens mij beste shots bewaard. Wie weet of daar later niet nog  iemand kan van genieten.

Ik heb in ieder geval op 5 mei 2006 best genoten van het prachtige lentezonnetje en van het fotograferen.

05-05-2006


Naar de Schrijfsels