IN HET SPOOR VAN ISI EN ESTHER

Chorzow foto's

’s Morgens vroeg komen we aan in Katowice, waar we het ontbijt nuttigen. We hebben de kans om de benen even te strekken en ons daarna in het hostel te installeren. Na het middagmaal worden we om 14.00 Hr aan het station verwacht om er onder begeleiding van een vertegenwoordiging van de Poolse Blauwhelmen met de tram naar Chorzow te vertrekken voor een bezoek aan het plaatselijke museum, contact met leerlingen van een school en om 17.00 Hr een plechtigheid bij het graf van generaal Strzelczyk.
Meer info over de tocht

Chorzow

Auschwitz foto's

Onze tocht gaat via de Mechelse Dossinkazerne naar Duitsland en verder naar Katowice. Na een korte tussenstop in Chorzow komen we dan uiteindelijk in Auschwitz-Birkenau aan. Na het heel beklijvende bezoek aan het vernietigingskamp brengen we nog een bezoek aan een aantal bezienswaardigheden in Krakau. Onderweg wachten jullie een aantal boeiende ontmoetingen, o. a. met veteranen van de Poolse Blauwhelmen. Ook mogen jullie ook aan de slag met de camera’s, micro’s en tablets, waarmee jullie de afgelopen maanden hebben leren werken bij Radio Quindo. De jongeren, die samen met Luc en Marnix de rozen gesmeed hebben, zullen die ter plaatse mogen overhandigen en iemand van onze jongeren heeft de eer en het genoegen ter plaatse een speech te houden.

IN HET SPOOR VAN ISI EN ESTHER

Birkenau foto's

Vooraleer we ons – 77 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog -- aan een heel beklijvende en verre tocht naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau wagen, geven we vooraf toch graag een woordje uitleg over deze staptocht en het gehele project. “In het spoor van Isi en Esther…” is een project, dat gedragen wordt door enkele voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg, die zich in een samenwerkingsverband “X-Plo” verenigd hebben, namelijk “Log In” (Rumbeke), O2 (Wervik) en De Korf vzw (Kortrijk). Dit project werd mogelijk gemaakt dank zij de sponsoring van de Lionsclub Kortrijk en een paar sympathiserende verenigingen, namelijk “IMOSPHINX ACADEMY” en de “Vrienden van Flossenburg”. Het centrale thema van het project is de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de vele slachtoffers, die het leven lieten in de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau. Hiervoor treden we in de voetsporen van Regina Alta Ryfka Zeitlich-Penner, de moeder van Isi en Esther (2 Joodse kinderen, die tijdens WO II in het toenmalige Stella Maris opgevangen werden), die in Moeskroen door de Duitse Feldpolizei van de trein gehaald werd en via de Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd werd, waar ze vergast werd.

Krakau foto's

In Krakau (Krakow) kijk je je ogen uit van alle bezienswaardigheden. Op elke straathoek is wel iets te zien of te beleven. De binnenstad van Krakau is een bezienswaardigheid op zich met prachtige kerken, stadspaleizen, koopmanshuizen en andere rijkversierde gebouwen. In de gezellige buurt Kazimierz staan de kerken zij aan zij met synagoges en interessante musea over volkerenkunde en de joodse geschiedenis. Aan de overkant van de rivier vind je bezienswaardigheden die de Tweede Wereldoorlog gedenken, zoals het oude joodse getto en het museum in de fabriek van Oskar Schindler. Even buiten Krakau vind je wereldberoemde trekpleisters zoals de gigantische zoutmijnen in Wieliczka en het indrukwekkende museum concentratiekamp Auschwitz Birkenau.

Kiekmaar. Gemaakt met Mobirise