Your Company Logo Here

www.kiekmaar.be
Meer info ?
Mail: Eric

Biografie


Eric 1 jaarOp 14 september1944 geboren in Kortrijk tijdens een woelige oorlogstijd. Dit tijdens een bomalarm in de kelders van het O.L.Vrouwhospitaal.

Op 6 september 1944 was de stad definitief bevrijd en was daar de oorlog definitief voorbij. De aangifte van de geboorte liep niet van een leien dakje.

Veel gemeentepersoneel was ontslagen wegens collaboratie of de gedwongen benoeming tijdens de bezetting. De administratie was tijdelijk out.

De gemeenteraad, die sinds 7 april 1941 niet meer bijeengekomen was, hield haar eerste zitting slechts op 18 september 1944. 

Wat vooraf ging tijdens de oorlogsperiode in Kortrijk ging mij gelukkig voorbij. Kortrijk kende op 5 september een waar gevecht tussen de Duitse oprukkende eenheden van Menen naar Kortrijk en de verzetsstrijders.

7de-en-8ste-leerjaar-1957
Het 7de en 8ste leerjaar in 1957 op uitstap ter gelegenheid van de verjaardag van onze leerkracht.

Eric 10 jaarKlas van het 7de en 8ste studiejaar Sint Pieter Kuurne 1957De jeugdjaren werden doorgebracht op 't Hoge in Kuurne waar de molen ons soms als speelterrein diende. Van de laatste molenaar die de stokerijmolen bediende (Cyriel Verhavere) mochten wij soms mee binnen in de molen. Sreekt vanzelf dat we goed de ogen de kost gaven.

Stokerijmolen op het Hoge in Kuurnesintpietersschool2Kennis en wetenschap werd bijgebracht in de St.-Pietersschool. Alle studiejaren werden in de  graadsklassen met succes doorlopen. Verder studeren kon niet er moest immers zaad in het bakje komen thuis. Nog geen 14 jaar mocht ik na het einde van het schooljaar net als vele anderen uit werken gaan.

Als slagersgast in Kortrijk 1959Het slagersberoep aanleren werd mijn keuze. Met een leercontract op stiel in mijn geboortestad Kortrijk gedurende 4 jaar, in de slagerij van Albert Vandenbroucke. Het waren kommerloze dagen in een  aangenaam werkmilieu waar er ook nog tijd vrij was om ontspanning te nemen. Het was de tijd dat de bestellingen nog aan huis werden gebracht. In 1958 waren er ongeveer een vijftigtal slagersgasten werkzaam in Kortrijk en de directe omgeving. Wanneer we elkaar ontmoeten op onze ronde en we gingen de zelfde richtng uit werd er soms heel hard gefietst. Velen van ons namen dan ook deel aan koersen voor onderbeginnelingen of slagerskoersen. Dat we elkaar veel opzochten na onze diensturen spreekt vanzelf. Na de lessen die we verplicht twee dagen in de week moesten volgen werd café "Oud Belgié" ons vast vergaderlokaal. Samen met de vrienden werd van het drinkgeld, dat we ontvingen op de ronde, menig pintje gedronken in een gezellige sfeer.

Beenhouwerij-Christiaans IzegemNa het leercontract trok ik als 18 jarige volle slagersgast richting Izegem om er in de slagerij van Michel Christiaans gedurende 31 jaar, met een onderbreking van 1 jaar gedurende de militaire dienst, mijn boterham te verdienen. Toendertijd werd door de slager het vee nog zelf aangekocht en zelf geslacht. Dat gebeurde in het plaatselijk slachthuis. Ook werden er toen nog varkens geslacht bij de boeren zelf.

Later maakte ik ook tijd vrij om tussendoor het patronaatsdiploma en het getuigschrift van vleeswarenbereider en traiteur te behalen.

Soldaat 1963-641963-64 in militaire dienst en verloofd met Magda. Na een opleiding als kok in Turnhout en de stage in Tervuren en na een kort verblijf in het militair hospitaal (te veel geproefd) te Etterbeek, kon ik vertrekken naar het tweede artilleriebataljon in Siegen.

Eerst gekazerneerd op de Wellersberg in kwartier Pepinster en in januari 1964 in kwartier Bricart op de Heidenberg, aan de westzijde van de stad Siegen.

Als hulpkok in de Mess Officieren beleefde ik er met de kameraden prachtige dagen.

21 mei 196621 mei 1966 stapten wij in het huwelijksbootje. Lendelede is sindsdien onze vaste woonplaats.

Ondertussen zijn wij 44 jaar gelukkig getrouwd en  kregen wij een zoon die op zijn beurt zorgde voor twee schattige kleindochters. In 2002 ging ik op brugpensioen.

 

 

 

 

 

Eric-in-atelier

Aan het werk in het atelier